Apa Itu Pelaburan

Apa Itu Pelaburan

Apa itu pelaburan? Ramai orang sering mengemukakan soalan ini. Sebabnya, mereka masih ragu sama ada pelaburan itu menguntungkan atau merugikan.

Tidak hairanlah banyak orang berfikir seperti itu, kerana terdapat banyak kes di mana orang muflis kerana pelaburan. Tetapi, di sebalik itu terdapat juga banyak orang yang berjaya dan kaya kerana pelaburan.

Bagi Anda yang ingin mempunyai banyak wang, sila fahami apa itu pelaburan, bagaimana ia berfungsi dan jenis risiko dan faedah yang akan Anda perolehi.

Maksud Pelaburan

Pelaburan adalah salah satu cara untuk memperbanyak aset yang Anda miliki tanpa perlu membuat lebih banyak usaha. Maksudnya ialah dengan pelaburan Anda hanya perlu melabur dan menunggu dana Anda berlipat ganda.

Oleh itu, jangan terkejut jika ada istilah, pelabur masih menjana wang walaupun dia sedang tidur. Itu adalah salah satu ciri pelaburan. Pelaburan boleh dilibatkan dalam pelbagai bidang ekonomi, seperti pengurusan perniagaan dan kewangan, pun untuk rumah tangga, syarikat, atau kerajaan.

Tujuan Pelaburan

Berikut adalah beberapa tujuan pelaburan yang penting:

 • Untuk mendapatkan pendapatan tetap
 • Untuk memperoleh kehidupan yang lebih baik dan stabil di masa hadapan.
 • Berguna untuk pengembangan perniagaan
 • Dapatkan cagaran dalam perniagaan
 • Menetapkan dan mengawal dana untuk kepentingan khas, misalnya, seperti kepentingan sosial, kepentingan pengembangan, dan banyak lagi.
 • Mengurangkan tekanan inflasi
 • Pelaburan boleh digunakan untuk menjaga hubungan antara syarikat
 • Ikut serta dalam pembangunan negara.

Manfaat Pelaburan

Pelaburan juga mempunyai banyak keuntungan bagi pelabur. Berikut adalah beberapa kelebihan pelaburan yang perlu Anda ketahui:

1. Tambah Aset

Hal Ini dapat digunakan diterapkan pada pelaburan harta tanah, membeli tanah, apartement atau rumah yang harganya akan meningkat pada masa akan datang. Namun, peningkatan nilai aset tidak diperoleh dalam masa yang singkat, memerlukan masa dan kesabaran yang lama.

2. Memenuhi Keperluan Masa Depan

Oleh kerana terdapat banyak keperluan yang tidak dijangka di masa depan, pelaburan sangat sesuai sebagai cara memenuhi keperluan yang menyokong masa depan. Pelaburan pada masa ini bertujuan untuk menyokong kehidupan di masa depan kerana nilainya akan meningkat.

3. Gaya Hidup Berjimat

Dengan pelaburan, seseorang akan berusaha hidup secara berhemat untuk terus melabur, pada akhirnya orang itu akan mengelakkan membeli barang yang tidak penting.

4. Mengelakkan Hutang

Dengan gaya hidup yang sederhana, seseorang akan mengelakkan hutang. Orang yang mempunyai komitmen pelaburan akan mengelakkan hutang dan lebih suka hidup berhemat untuk memperbaiki keadaan ekonomi.

Cara Pilih Pelaburan

Kehadiran banyak instrumen pelaburan membuat pelabur, terutama pemula, keliru memilih jenis pelaburan yang sesuai dengan watak dan profil risiko pelaburan. Ini kerana setiap pelaburan mempunyai tahap risiko yang berbeza.

Oleh itu, penting bagi anda mengetahui produk pelaburan. Matlamatnya adalah untuk tidak berfikir terlalu banyak jika pelaburan yang anda pilih menderita kerugian.

Berikut adalah pemilihan instrumen pelaburan mengikut tahap risiko yang mesti diketahui oleh para pelabur.

1. Risiko Tinggi

Terdapat beberapa instrumen pelaburan yang dikenali sebagai risiko tinggi, pulangan tinggi (high risk high return ) yang bermaksud bahawa keuntungan dan kerugian sama tinggi.

Maksudnya ialah jika pelabur mengalami keuntungan, mereka boleh menjadi kaya secara tiba-tiba dan sebaliknya jika pelabur mengalami kerugian, mereka akan segera muflis.

Berikut adalah beberapa instrumen pelaburan yang berisiko tinggi. Iaitu:

 • Dana Bersama (Mutual Fund)
 • Pelaburan Saham Langsung

2. Risiko Sederhana

Risiko sederhana adalah kerugian dan keuntungan yang harus dihadapi oleh pelabur, tidak besar atau kecil. Oleh itu, jenis pelaburan risiko sederhana ini sesuai untuk mereka yang mempunyai sifat sederhana (moderat).

Berikut adalah beberapa jenis instrumen dengan risiko sederhana. Iaitu:

 • Dana bersama bercampur
 • Pinjaman P2P (P2P Lending)

3. Risiko Kecil

Risiko kecil bermaksud kerugian yang ditawarkan oleh instrumen pelaburan masih dapat diterima oleh pelabur. Tetapi faedah/keuntungan yang ditawarkan tidak besar.

Terdapat beberapa jenis instrumen dengan risiko rendah/kecil. Iaitu:

 • Emas
 • Dana bersama pasaran wang

Tingkatkan Wang Kekayaan Anda

Dari penjelasan di atas, dapat diketahui bahawa melabur dapat membuat Anda memperoleh banyak wang dengan hanya mengeluarkan dana yang kecil. Oleh itu, hilangkan pemikiran bahawa pelaburan hanya untuk orang kaya. Dengan melabur, Anda boleh menjadi jutawan.

Contoh Pelaburan

Siti membeli 2 gram emas batangan pada harga RM400 per gram pada tahun 2006. Emas itu disimpan dengan selamat di peti keselamatan peribadinya.

Selepas 5 tahun, harga emas per gram meningkat sebanyak RM500 per gram. kemudian Siti menjual emas yang dimilikinya dan memperoleh keuntungan sebanyak RM100 per gram.

Tindakan Siti membeli emas pada tahun 2006 dikenali sebagai pelaburan. Dan keuntungan RM100 dari perbezaan harga belian disebut untung.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Dalam Melabur

Jika Anda mahukan pelaburan yang berjaya, berikut adalah beberapa perkara penting yang harus Anda perhatikan:

 • Jangan melabur dengan tergesa-gesa dan mesti disertakan dengan pemahaman atau penyelidikan mendalam, termasuk objek pelaburan yang paling berpotensi untuk dipilih.
 • Jangan bertindak spekulasi.
 • Penting untuk mempertimbangkan tempoh pelaburan.
 • Mengetahui dan menilai jumlah modal yang boleh Anda sediakan.
 • Fahami risiko yang boleh berlaku sebagai pelabur dan jenis pelaburan yang dipilih.

Itulah maklumat mengenai apakah pelaburan, maksud pelaburan dan contoh pelaburan, semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.